Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ИЗКАЧВАМ ВЪРХОВЕ, ЗА ДА РАЗШИРЯ ХОРИНЗОНТА СИ.............
Автор: rosmistral Категория: Лични дневници
Прочетен: 205666 Постинги: 76 Коментари: 62
Постинги в блога от Октомври, 2009 г.
03.10.2009 03:12 - КОИ СМЕ
КОИ СМЕ        Едва ли има друг европейски народ, за който е от изключителна важност да отговори на въпроса" Кои сме ние".  
     На мен не ми е известно да има и народ който говори за своите предци и си служи с частичката "пра","про"...Не съм филолог и за това мога да допусна неточности в тази област. Но нещо много важно - езикът на един народ е пътеводителят към негоново минало.....Този език оставен от дедите ни, т.н. архаичен.Там трябва да търсим корените си.     
   Защото историята може да бъде пренаписана, архиелогичедки разкопки недоразбрани, недооценени, дори фалшифицирани, но езикът и народната памет не търпят промени в своята основна структура - граматиката
         .Да, нашата граматика е корено различна от тази на славянските народи...и ако има запазени някакви остатъчни падежни форми в него /дателен и звателен - Мама Стояну думаше/,то те са резулт на славянизирането му след въвеждане на християтската религия за официална в бълтарската държавност от цар Борис !.
      Защото и целта на това християнизиране е била завладяване на нови територии със силата на религията и писмеността. Имено, за това мисиите на братята Кирил и Методий са извън пределите на тогавашната българска държава. Точно в този момент, започва се говори и въвежда понятието черковно-славянски и измества простичкото "български език". Не против християнизирането на българското население възстават болярите и колобрите, жестоко избити от БорисІ.           Първо бълтарите се били монотеисти и Тангра не е име на Бог, а Бог на български език / спр. Киряк Цонев - Баал - гури/. Второ, но не второ място по значение....траките са първите приели християнството от апостолите Андрей и Павел и защото по пътя на логиката, не е възможно точно тези земи да бъдат "прескочени" и римляните да бъдат посръстени преди тях.
       Знае се, че хан Кубрат е бил християнин. Добре,кои са били езичници по това време - славяните.Защо ги търсим извън пределите на тогавашна България?
     Защото те просто не са били по тези земи или присъствието им е било символично.         Какво значи "траки" и кои са те. Племена с обща родова връзка-пелазгите създали най-древната култура и цивилизация, заимствана от т.н. елините, пришълци на тези земи. Траките били безписмовни....а, дали е така..Как се е запазила паметта за тях?!, За кого говорят древните хронолигии. Как е просъществувала философията на  Орфеизмът до средновековието и кои са неговите последователи - хора като Леонардо Да Винчи.
        Не влизаме ли в противоречие с фактите, които буквално ни шибат през лицето. И имено тези създатели на древна култура и най-стара държавност / Варненският некропол/, пришълците гърци наричат варвари - траки?! Правилно ли тълкуваме това значение на прякора.     Варварин значи необразован, груб, без култура. Не, това неможе да се каже за кореното населението на Балканският полуостров. Тогава остава друго тълкуване - изостанал, изоставен в смисъм останал тук. И фактите и логиката ни говорят ,че това е правилното тълкувание. Да, това са останалите тук след Потопа местни жители, защото другите са се пръснали " по света". Никой неможе да твърди с категоричност точно къде, защото имено езикови находки намираме където и да се обърнем по света - т.н. топоними. Най - много ги намираме  на изток....и в създадените през хилядолетията държави от Шумер до Памир. Нали по този път тръгва Александър Македонски.....Защо в Египет, защо към Индия....защото във войните които е водил ще срещне по-малка съпротива или защото е вървял по пътя на предците....?! И ако не беше намерил смъртта си нямаше ли да ни доведе но Теримската долина ,считана да "пра"родина на потомствените българи и може би историята ти щеше да звучи по друг начин..            А някой да ми обясни...Как в един огромен район населен с монголоидни народи се "появяват" Белите хора...със силна държава, заради, която китайците издигат прослувутата Китайска стена. Приемаме вече за доказано,че българите тръгват от там, а никой не смее да помисли,  как се "появиха "там. С визия, култура, държавност и мощ....неоспорими и различни от всички заобикалящи ги в този район на света.       
     Въпроси....въпроси....за чиито отговори сме си затворили всички ситива и не смеем да надскочим така внушените ни "иситини" за тези "пра" и "про",които искат само да ни покажат,че става дума за нещо много старо и древно,защото когато изброяваме в миналото само на български език има "пра" - толкова далечно стар,че дори осмислянето му е трудно.        
P.S
         Случаен ли е фактът,че имаме много стар и самобитен форклор?
        Случаено ли е изявлението на бившият френски президент Франсоа Митеран,че "българите са в основата на човешката цивилизация"? Подобно мнение е изказал и америсанският професор Норман Дейвис.А на церемонията по приемането на България в ЕС, Жак Ширак напомни, че е време Европа да се "върне към корени те си"
           Разбира се - не!
           Или с една дума. Крайно време е на националния нихилизъм, веднъж за витаги да се сложи край. Българите да повярват  в себе си.


Ros Mistral          
       


---------



 

 

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1409 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 06.03.2010 02:23
Търсене

За този блог
Автор: rosmistral
Категория: Лични дневници
Прочетен: 205666
Постинги: 76
Коментари: 62
Гласове: 2989
Календар
«  Октомври, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Блогрол