Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ИЗКАЧВАМ ВЪРХОВЕ, ЗА ДА РАЗШИРЯ ХОРИНЗОНТА СИ.............
Автор: rosmistral Категория: Лични дневници
Прочетен: 205304 Постинги: 76 Коментари: 62
Постинги в блога от Септември, 2010 г.
ДПС вкара декларация за мюсюлманското вероизповедание! 24.09.2010 11:40 image 1 Добави в списък за четене С документа започна парламентарният ден image

От партията ще информират за проблема Европейския парламент

Още по темата ...

ДПС
Религия
 

С декларация на ДПС във връзка със ситуацията с мюсюлманското вероизповедание в България започна днешният пленарен ден.

Партията излезе със становище във връзка с възпрепятстването на свикването на върховния орган на мюсюлманското вероизповедание.

В декларацията се казва, че този проблем засяга над 1 млн. вярващи мюсюлмани, а институциите не реагират за неговото решаване. От 1966 г. досега седем мюсюлмански национални конференции не са регистрирани от компетентните институции, се посочва в декларацията.

Мюсюлманската общност приема този акт като груба намеса във вътрешните права на вероизповеданието, пише още в позицията на ДПС.

От партията ще информират за проблема Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Европа, комисаря по правосъдие.

В същото време българската православна църква организира Национално литийно шествие с молебен за България. Така църквата за пореден път ще изрази позицията си за необходимостта от въвеждане на предмет "Религия-православие" в училище.

Шествието ще тръгне в 12 часа от НДК като ще премине по централните софийски улици до площад "Св. Александър Невски". Там ще бъде отслужен молебен за българските деца и за задължителното обучение по "Религия –православие".

Движението на пътните превозни средства ще се спира поетапно в зависимост от преминаването на участниците в литийното шествие. 

В 13 часа ще се проведе едночасов концерт, който ще завърши с "Многая лета" под звуците на празничния звън на камбаните на храм-паметника "Св. Александър Невски".

В 14 часа ще бъде връчена петиция до премиера Бойко Борисов в Министерски съвет и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


image 

Категория: Новини
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове: -2
Въвеждат Религия в кюстендилските училища 24.09.2010 15:03 image 0 Добави в списък за четене В момента се търсят богослови, които да бъдат представени на учителските колективи и най-вече на родителите image

Според кмета Петър Паунов по никакъв начин този предмет няма да доведе до религиозно противопоставяне, защото всеки, съобразно своята религия, ще може изцяло да изучи детайлите на религията на своите родители и предци

Религия
 

Предметът религия ще бъде въведен в кюстендилските училища. Това заяви кметът Петър Паунов. Той посочи, че в момента се търсят богослови, които да бъдат представени на учителските колективи и най-вече на родителите.

Тогава родителите ще могат да направят своя избор и сами ще преценят дали да запишат децата от 1 до 4 клас в свободно избираем предмет, информира Фокус.

„В Кюстендил не се изучава религия или вероучение. По-скоро се разчита на неделните училища, които обаче няма как да заработят. В някои училища в страна се преподава вероучение, а ние искаме да бъде въведен предметът „религия”. В този предмет децата трябва да се запознаят с аспектите на вярата, а след това да направят своя избор. По този начин ще тръгнат нормално и неделните училища”, допълни Паунов.

Според него по никакъв начин този предмет няма да доведе до религиозно противопоставяне, защото всеки, съобразно своята религия, ще може изцяло да изучи детайлите на религията на своите родители и предци. „Не мисля, че трябва да се стига до промяната на някакви закони. Когато търсиш как да се отложи въвеждането на дадено нещо и си притеснен от него, тогава търсиш обяснение в законите и Конституцията.

Няма нищо тревожно във въвеждането на такъв предмет. Пак ви казвам, буквално до месец ние вероятно ще имаме необходимите кадри за да започнем”, заяви Петър Паунов. Той посочи, че същата ситуация е била с целодневната форма на обучение, която в Кюстендил вече е въведена и работи, вече трета година.

„Виждате, че едва сега държавата започва да въвежда тази организация и тръгва да променя наредби и разпоредби, а това е напълно ненужно – всичко може да работи, стига да има желание”, заяви Петър Паунов.


image image

image 
Категория: Новини
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове: 0
Игнатов не си представя как ще се изучава религия в училище 24.09.2010 18:45 image 2 Добави в списък за четене Предложението на Светия синод е да се изучава вероучение от предучилищната подготовка до 12 клас image

Министър Игнатов е приел петицията с исканията за въвеждане на задължително обучение по религия в училище

Сергей Игнатов
Религия
 

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви, че въобще не си представя как ще се изучава религия в училище и тепърва на обсъжданията щял да се научи как става това.

Предложението на Светия синод е да се изучава вероучение от предучилищната подготовка до 12 клас, като ще се преподава православие, а на места и ислям. По думите на Игнатов обаче успехът в едно такова начинание е тогава, когато родителите облекат в неделя празничните си дрехи, вземат за ръка своите деца и заедно отидат в храма в неделния ден, където след службата е хубаво да има и беседи, смята той.

Министър Игнатов е приел петицията с исканията за въвеждане на задължително обучение по религия в училище и ще я внесе за обсъждане в Министерски съвет. Тази година със сигурност религията няма да се въведе като предмет и предстои да се направи широко обществено обсъждане по въпроса.

"Естествено, че и министерството и правителството ще отговорят на обществения интерес", подчерта министърът. По време на кръглите маси "Българското образование през 21 век" ще се обсъди и дали да се въведе религия в училище. Предстои приемането на нов закон за училищното образование и в зависимост от обсъжданията ще се реши задължителна ли да е религията. Игнатов се обърна и към медиите да бъдат активни, за да припомнят на обществото и вярващите, че има такова място като храма, където те могат да получат облекчение на душевните си страдания, а и увереност в стъпките, които правят в живота си.


image image

image       
Категория: Новини
Прочетен: 1056 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.09.2010 16:59
Първанов: Идеята за религия в училище е много добра 25.09.2010 15:01 image 2 Добави в списък за четене   image

С удоволствие държавният глава ще предостави своята позиция на патриарх Максим


етикети Религия
Георги Първанов
 

Струва си да бъдат чути аргументите на привържениците на идеята за задължено обучение по вероучение в българските училища. Това заяви в Добрич президентът Георги Първанов по повод внесената от духовници и миряни петиция за задължено обучение по вероучение в българските училища, предаде агенция Фокус.

С удоволствие държавният глава ще предостави своята позиция на Негово Светейшество патриарх Максим. Среща с него ще бъде поискана още в следващите дни, заяви Първанов.

Той коментира, че преподаването на религия в училище е много добра идея в контекста на кризата, в която се намираме, криза не толкова икономическа, колкото духовна. Според президента религията би могла да подпомогне общите усилия – на държава и общество, за справяне с кризата на духовни ценности.


Конкретните параметри на модела на обучение по вероучение е от компетенциите на специалистите, допълни Георги Първанов.


 
Категория: Изкуство
Прочетен: 1155 Коментари: 0 Гласове: 1
20 хиляди ученика учат ислямска религия, само 3 хиляди - християнска 23.09.2010 10:47 image 0 Добави в списък за четене Такева е "За" предмет религия в училище image

Източник: Getty Images / Guliver

етикети Религия
 

През миналата учебна година над 20 хиляди ученика, които изповядват мюсюлманската религия, я изучаваха в свободноизбираемата подготовка, срещу 3 хиляди ученика, които изповядват и изучават християнска религия. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя посочи, че данните за тази година ще бъдат обобщени в началото на месец октомври.

Председателят на Синдиката на българските учители заяви, категоричната си подкрепа за въвеждането на обучение по религия.
Тя посочи, че българчетата, които изучават християнството като свободноизбираема подготовка са много малко и уточни, че класните ръководители не полагат усилия, не създават предпоставка за обучението по религия и като цяло не обявяват на родителите, че има и такава възможност за техните деца, предаде Фокус.

"Струва ми се, че все по-голяма част от българите, които са ощетени и не познават даже същността на празниците на християнския календар, искат чрез своите деца да научат нещо повече, а пък и младото поколение по-любознателно и по-креативно. Така че тук основната роля на семейството и на училището е много важна и безспорно като основен враг за идеите това е Министерството на образованието, младежта и науката", заяви Такева.

По думите й това няма да се отрази на седмичната и месечна натовареност на учениците.

На въпрос, как гледа на идеята, изложена в концепцията на Светия Синод на Българската православна църква за въвеждане на задължително обучение по религия, Такева заяви: "Това не е лоша идея – ще се преразгледа хорариумът часове, и ще се намери място. Аз съм дълбоко убедена, че един или два часа в седмицата – в зависимост от това каква ще бъде политиката на двете преговарящи страни, няма да изиграе съществена роля. Винаги, когато човек иска да направи нещо, може да намери пътя към осъществяването му".


Actualno.bg


image image

image 
Категория: Изкуство
Прочетен: 1781 Коментари: 0 Гласове: 1
Църквата пуска радикалния ислям в училищата 23.09.2010 14:22 | Обновен на 23.09.2010 16:17 | image 2 Добави в списък за четене Така предлаган, предметът „Религия” ще има обратен ефект image

Самата църква трябва да е много по-активна и да учи на християнство, смятат ВМРО Източник: Getty Images / Guliver

Още по темата ...
  Религия
ВМРО
 

Изучаването на предмет "Религия" ще има обратен ефект, така смятат от ВМРО. По думите им предлаганият от църквата вариант ще постигне именно това. От  ВМРО се обявяват категорично против така предлагания от Българската православна църква задължителен предмет.

"Православната ни църква предлага в началните и основните училища задължително да се изчучават - православие, ислям, римокатолицизъм и други. По този начин на практика учениците ще се разделят и ще се легитимират претенциите на сектите също да стъпят в училищата. Опасното е, че по този начин ислямът също ще навлезе в училищата - това се потвърждава и от огласената подкрепа от страна на едно от мюфтийствата у нас.


Сигурни сме, че духовницитте от Светия синод са водени от благочестиви чувства, но с утрешната си проява те на практика отварят пътя за навлизането на радикалния ислям и в училищата у нас – които засега са единственото място, защитено от него", заявяват в официално съобщение до медиите ВМРО.

Според партията "вероучението трябва да бъде част от програмите на училищата, но това трябва да бъде единно и общо за всички изучаване на ценностите на различните религии, а не религиозно обучение. Когато преди дни Ректорът на Висшия ислямски институт доц. Ибрахим Ялъмов настоя религията и майчиният език да станат задължителни и в детската градина, ние напомнихме, че образованието у нас е светско и гражданско, а не религиозно или етническо".

"Това становище на ВМРО е принципно и ние няма да го спестим дори и пред Светата българска православна църква, чиято роля за съществуването на България е безспорна. Но ние от ВМРО сме сигурни, че църквата не бива да прехвърля на държавата свои отговорности. Самата църква трябва да е много по-активна и да учи на християнство. Това е нейна работа, а не на държавата ни. Убедени сме, че православните българи, а и всички български граждани очакват църквата най-накрая да заеме полагащото й се място в обществото ни и днес", се казва още в съобщението.



Actualno.bg


image image

image   
Категория: Новини
Прочетен: 1475 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 25.09.2010 16:02
                         ОТКЛИКВАМ НА МОЛБАТА НА FEA




ОТКЛИКВАМ 07.09 15:42 -
Отворено писмо до модераторите Автор: feq Категория: Други   image
Прочетен: 693 Коментари: 36 Гласове: 39
Последна промяна: 07.09 19:41

  image image
        Уважаеми модератори,
   Не съм ви молила за нищо досега.
Не зная дали ще приемете и моята молба.
Моля, не изтривайте блога на Ева Звездева - fantagero0000 !
Ако може, направете малко каренце под блог вълните на първа страница с линкове на починали блогери. Такива, които никога не са обиждали и унижавали хората. Тези блогери, които ще помним само с добро.
Ако нищо друго не може да ни обедини и спре блоговата "война", то нека скръбта и съпричастието го направят... 
ПРЕД СМЪРТТА ВСИЧКИ СМЕ РАВНИ!
:(  :(  :(
Моля, блогерите да ме подкрепят!
Ако сте съгласни, копирайте това писмо, за да може повече хора да го прочетат. 
Всеки от вас може да постави линк в своя блогрол към блога на Ева.
Аз вече го направих.
Нека това бъде нашия последен подарък за нея...





.
Категория: Други
Прочетен: 1396 Коментари: 1 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: rosmistral
Категория: Лични дневници
Прочетен: 205304
Постинги: 76
Коментари: 62
Гласове: 2988
Календар
«  Септември, 2010  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол