Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ИЗКАЧВАМ ВЪРХОВЕ, ЗА ДА РАЗШИРЯ ХОРИНЗОНТА СИ.............
Автор: rosmistral Категория: Лични дневници
Прочетен: 205530 Постинги: 76 Коментари: 62
Постинги в блога от Декември, 2010 г.
         ПОЗВОЛЯВАМ СИ ДА ПУБЛИКУВАМ ТУК ,МНЕНИЕ,КОЕТО БЕЗРЕЗЕРВНО ПОДКРЕПЯМ...И СЕ ПИТАМ - ДО КОГА ИЛИ Е КЪСНО ВЕЧЕ..?!

Изпростяваме бързо, неусетно почти... 26.12.2010 12:25 image 26 Добави в списък за четене Какво стана с нас, братя българи? image

 

Туй по всичко личи...

Личи от подслушания разговор между магистрат, следовател и висш държавен служител. Специалните устройства са записали уникалните простотии, които си разменят тези елитни екземпляри от елита. Да се чудиш кой говори – магистрати или хамали от Сточна гара? Ако запишат хамалите от гарата, сигурно техният речник ще е по-изискан.

А как говорят лекарите от Горна Оряховица? Ония, дето изродили бебето – мъртво или полумъртво... Можело ли е бебето да оцелее, да решават есперти. За неекспертите стана ясно друго покрай това раждане – че имаме работа с пълно израждане... Израждане на морала на докторите и възраждане на простотията.

Но какво им връзваме кусури на лекарите, не виждаме ли неприличния език в Народното събрание. Оня ден председателката на парламента отстрани народен представител, задето й правел неприлични знаци... Е, това какво е?

Какво е това, което гледаме по телевизията? Реклама на бърз интернет, където мъже пикаят в писоари. Много оригинално! Следва клип против СПИН, изпъстрен с вулгарности...

Вулгарност блика от многобройните разлекателни и шоу програми, с които ни облъчва телевизионният екран. Защо създателите на уж хумористичните предавания смятат, че мръсните думички са смешни? Мръсните думички могат да бъдат забавни само на подрастващи, които сега ги учат и ги пишат по стените на тоалетните... Но стените на тоалетните вече станаха по-чисти и европейски от телевизионните шоута.

Стигна се дотам, че в сериозни предавания ни рекламират режисьор, който бил написал сборник с “писоарна” поезия. Режисьорът без свян процитира шедьовъра си “Всички казват, че си дупе, а ти за мен си Г...з!”... Изглежда това се видяло твърде оригинално и на вестникарите, защото “Труд” публикува интервю на половин страница с автора на “писоарната” поезия. Ако писател напише смислена книга, никой вестник няма да я забележи. Но за подобни “поезии” медиите са широко отворени.

Какво стана с нас, братя българи?

Как се оказахме стегнати в обръча на простотия и чалга? “Кой ни в таз робска люлка люлее...” – питаше онзи поет, дето го забравихме заради “писоарната” лирика на други поети.

Защо приехме, че помията, с която ни залива екранът, е хумор. Това ли е хуморът на Гогол и Чехов, на Алеко и Чудомир? Отворете книгите им, ако сте ги забравили – при тях няма да намерите нито една мръсна дума. А са смешни... Защото са талантливи. По тая причина, ако сега бяха живи, Алеко и Чудомир нямаше да са сред сценаристите на Слави.

Тия дни излезе класация, че България е една от най-тъжните страни в света. Заедно с Хаити. Ние тъгуваме, редом до хаитяните. Въпреки че нямаме земетресение и холера, а имаме най-много хумористични шоута по телевизиите на глава от населението.

Изглежда точно тия шоута, дето трябва да ни веселят, ни карат да тъгуваме. Натъжава ни простотията, с която ни облъчват.

Предстоят светли празнични дни, за които хората предварително си пожелават “Весела Коледа!”. За да ви е наистина весела Коледата, не се облъчвайте от телевизионния екран! Затворете вестниците, жълти като непрано бельо, и отворете прозореца! За да влезе свеж въздух!

И дано на празниците имате около себе си приятели, с които да се посмеете истински, а не да разчитате на сценаристите и артистите от тв-шоуто!

Весела Коледа!
автор: Михаил Вешим, Стършел
image АКТУАЛНО.бг


image
 
Категория: Други
Прочетен: 2319 Коментари: 1 Гласове: 6

Има Сумак (на испански Yma Sumac, Imma Sumack, Ymma Sumack, Ima Sumack) е легендарна перуанска певица, родена на 13 септември 1922 в Ичокан, регион Кахамарка. Известна е с уникалния си глас, който обхваща четири, а в най-добрите ѝ години дори пет октави, от бас до сопран (горе-долу в диапазона между 123 и 2270 херца). Това и носи прозвището Славеят на Андите. Истинското ѝ име е Зоила Аугуста Императрис Кавари дел Кастийо (Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo). Изпълнителката на оперни арии и народна музика умира в в Лос Анджелис на 1 ноември 2008 г. от рак на дебелото черво.

Открита е сред индианско племе на Перуанските Анди. Става много популярна в родината си през 40-те години на 20 век, а в Европа и САЩ добива популярност през 50-те с албума си Voice of the Xtabay (1950, тираж - половин милион). За първи път нейни песни са пуснати по радиото през 1942 г. На 6 юни същата година се омъжва за композитора и ръководител на оркестър Моузис Виванко. Двамата многократно се събират и разделят, докато окончателно връзката им приключва през 1965 г.

В края на 1960-те публиката започва да я забравя, но през 90-те години Сумак напомня за себе си в киното. Нейният глас звучи в песента Ataypura, във филма на братя Коен Големият Лебовски, други нейни песни също влизат в саундтрака на някои филми.

Последното десетилетие певицата водила крайно уединен начин на живот. Освен това тя щателно криела обстоятелства около биографията си. В различни нейни биографии варира годината на раждане - от 1921 до 1929, но неин приятел и гримьор Деймън Девин съобщил, че в акта за раждане на Сумак е записана датата - 13 септември 1922 г.

Категория: Изкуство
Прочетен: 4639 Коментари: 2 Гласове: 5
Надя Ножарова,графиня дьо Наваро   image
Надя Матеева Ножарова е българска оперетна певица и актриса,изключителна красавица.
Името й се появи в няколко публикации,писани от хора,чули-недочули,разбрали-недоразбрали.Имаше и зрънце истина,но интерпретирано по неподходящ начин.
Надя Ножарова е изключителна жена, за която трябва да се пише с уважение.Тя е една преуспяла българка.
Красивото българско момиче започва кариерата си като оперетна певица едва на 17г(р.1918 в Плевен).Тя пее в Кооперативния театър,"Одеон" театър"България"в София.
Жени се за Ангел Сладкаров,един от основателите на оперетата в България.
Огромен е успеха й в"Продадена любов"-музика на Йосиф Цанков,либрето на Петър Увалиев.Оперетата е играна през 1937г. в театър"Одеон".
Заминава да следва пеене в Германия с финансовата подкрепа на Атанас Дамянов(медиен магнат).
През 1942г.играе главна роля във филма"Изпитание"с колосите на българския театър, актьорите Иван Димов и Кръстю Сарафов.
Развежда се с Ангел Сладкаров и се жени за аристократа граф Наваро,испански дипломат,живеят в Монте Карло.
След смъртта на съпруга си заминава за САЩ,следва нов брак с американския магнат, в областта на недвижимите имоти Сид Фарбер.
Една от най богатите българки в САЩ,Надя живее в разкош,но никога не забравя България и приятелите-българи,нейната щедрост е огромна.Близък нейн приятел и колега е певецът Банчо Банчевски,емигрант в САЩ.
Тя е светска дама с интереси в операта и изобразителното изкуство, известна меценатка.Информация,както и нейни снимки можете да видите,напишете:countess NADIA de NAVARRO-FARBER
През 1989г в нейния дом се снима филма"She Devil"с Мерил Стрийп.Публикациите за Надя Ножарова в американската преса са изключително ласкави,тази добра и щедра българка продължава да прави дарения,тя финансира спешно отделение в болница,близо до нейното жилище.Винаги се споменава нейният български произход.
Графиня Наваро е поредният пример на личност,забравена или неоценена в Родината.   Публикувано от Diana Kolarova  image   Етикети: Nadia de Navarro Sid Farber   1 коментара: image Ros Mistral каза...

БЛАГОДАРЯ!
НАИСТИНА ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ,ЗА ОПИТА ДА ИЗЧИСТИТЕ ИМЕТО НА ЛЕЛЯ МИ НАДЯ НОЖАРОВА И ДА ПРИПОМНИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ЗА ПРИНОСА И В РАЗВИТИЕТО НА ОПЕРЕТНИЯ ЖАНР В БЪЛГАРИЯ,КАКТО И ЗА УЧАСТИЕТО И ВЪВ ФИЛМА "ИЗПИТАНИЕ".
ФИЛМЪТ МОЖЕ ДА НЕ ОТГОВАРЯ НА СЪВРЕМЕНИТЕ НИ КРИТЕРИИ,НО НЕ СЛУЧАЙНО ДО ИМЕНАТА НА КОЛОСИ В БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР КАТО КРЪСТЬО САРАФОВ И ИВАН ДИМОВ Е НАДЯ НОЖАРОВА.
НЕКА ТАЛАНТА И ЗАСЛУГИТЕ И КЪМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ОСТАВИМ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ.
В ЧИСТО ЧОВЕШКИ ПЛАН,ИСКАМ ДА КАЖА,ЧЕ ЖИВОТЪТ И ПОДНЕСЕ МНОГО ИЗПИТАНИЯ,КОИТО ТЯ ПРЕОДОЛЯ С ДОСТОЙНСТВО И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ СИ КАЧЕСТВА. НЕ ТИТЛАТА И БОГАТСТВОТО НА СЪПРУЗИТЕ,А ДУХОВНОТО И САМОУСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И СЕБЕУТВЪРЖДАВАНЕ, КАКТО И ПОСЛОВИЧНОТО И ТРУДОЛЮБИЕ И ДАДОХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ЗАЕМЕ ТАКОВА МЯСТО В ЖИВОТА, КОЕТО ДА И ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОМАГА И МОРАЛНО И МАТЕРИАЛНО НО САМО НА ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА,КОИТО ОТ СВОЯ СТРАНА СЪЩО ПРОСЛАВИХА БЪЛГАРИЯ. ЩЕ СПОМЕНА САМО : ДИМИТЪР УЗУНОВ - ТЕНОР,НИКОЛА НИКОЛОВ - ТЕНОР,НИКОЛАЙ ГЯУРОВ -БАС,ГЕНА ДИМИТРОВА

Категория: Изкуство
Прочетен: 4151 Коментари: 1 Гласове: 2
Последна промяна: 19.12.2010 03:37
18.12.2010 20:39 - БЕЗ КОМЕНТАР

Древнобългарски понятия
Келтски понятия
 
ТАНГРА – Върховен Бог
THUNDER(англ.от келтски) – “гръм” ;
TINGOR(кимр.) – клетва пред Бог
DONNER   (герм.) – “гръм”; Бог- гръмовержец
 
КОЛОБЪР – жрец
КАЛЛ – “мъдри” – обръщение към келтски жрец-друид.
КОЛЛ – свещени знания на друидите
 
КАНАС ЮВИГИ – свещена титла на Българския владетел
КЕАН или КАНС – титла на келтски владетели
КАННАС – “Пратеник на Бога” KONIG (герм.) – цар
също KONUNG (сканд.)

КАНАРТИКИН – престолонаследник
КАНАРД (келт.) – престолонаследник, също и ТЕКИН

РИГ – цар; окончание на имената на българските царе ИСПЕРИХ и ТЕЛЕРИГ
РИГ (келт.) – цар
също REX (лат.);РАДЖА (самскр.)
-RICH (герм. и готски) – окончание на царски имена
 
ДУЛО – името на Свещената Българска Династия
ДУЛА (келт.) – скиптър
ДУАЛ (келт.) – законно наследена власт ; наследствено право

УКИЛ (ВОКИЛ) – име на знатен български род
УКЕЛ (ВОКХИЛ) – високопоставено благородническо съсловие при келтите

БОИЛА – основна българска благородническа титла
БОИЛА – висш държавен функционер

ТАРКАН – управител на област или град, или съдия
ТАРГАД (келт.) – областен управител

БАГАТУР – тежковъоръжен конник; старши боеначалник
БАГАДОР (келт.) – келтски воин

БАГАИН – младши военачалник
БАГАИД (келт.) – войскови отряд

ОНГЪЛ – укрепено място
ONGL (кимр.) – укрепено място

КАМПСИ – учител
КАМПА – школа на друидите

ЯНКУЛ – планетата Юпитер; Господарят на небесните светило
ЯНГУ (кимр.) – “главен”, “голям”




За Вълчо:
".......... Оттам Раковски заключава, че българският народ произхожда от два основни народа: келтокимери и индоарии. Раковски също така се досеща, че следите от двойнствения ни произход водят и към нашето народностно име. Ние носим името на кимерийския цар БОЛГ, но също така и на АРИИТЕ, затова сме БОЛГ-АРИИ. А всъщност ВЪЛК-АРИИ – Ариите на Вълка."    
 
   

Категория: История
Прочетен: 1658 Коментари: 2 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: rosmistral
Категория: Лични дневници
Прочетен: 205530
Постинги: 76
Коментари: 62
Гласове: 2989
Календар
«  Декември, 2010  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Блогрол